Meddelare: Olle Norin  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

En gång for jag efter barnmorskan men inte för vår del. Jag var förresten inte gift ännu. Riktigt hade jag med skaklar och selpinnar och ordentligt förknutet, men, då jag kom till en backe, föll bägge skaklarna ifrån lik förbannat. - Jag kan ge mig fan på, att de inte kunde falla lös av sig själva, och ingen riktig människa hade löst ifrån dem heller. Det var nog någon av det andra folket. - Förresten har detsamma inträffat för mig flera gånger och t.o.m. då det varit snö, så jag skulle ha sett, om någon varit på så nära håll, för det är aldrig så mörkt, när det är snö.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen I.